Orkesten

Muziekgezelschap De Harmonie Barneveld is een veelzijdige en actieve vereniging die ruimte biedt aan verschillende orkesten.

BARNEVELDS PHILHARMONISCH ORKEST

Het Barnevelds Philharmonisch Orkest (BPhO) blinkt uit in verschillende muziekstijlen en geeft meerdere concerten per seizoen. Het orkest groeide van een traditioneel harmonieorkest uit tot een inmiddels zeventig leden tellend philharmonisch orkest dat zich kan meten met de top van amateurorkesten in Nederland. Naast de harmoniebezetting met hout- en koperinstrumenten en slagwerk worden regelmatig een contrabas, piano gitaar en basgitaar toegevoegd. Het BPhO staat onder leiding van Jan Gerrit Adema.

De doelstelling van het orkest is het geven van concerten voor een zo breed mogelijk publiek uit de regio. De concerten van hoog muzikaal niveau zal het publiek ervaren als een ontspannen avondje uit.

De concerten van het orkest hebben regelmatig een andere muziekstijl, variërend van klassiek reperoire tot vertolkingen van pop, soul en swing. Het BPhO begeleidt regelmatig bekende nationale en regionale artiesten met verschillende achtergronden. Zo mocht het orkest al eens samenwerken met Karin Bloemen, Tony Neef, Henk Poort, Marjolein Keuning, Danny de Munk en Cor Bakker.

Het Barnevelds Philharmonisch Orkest repeteert op maandagavond en staat onder leiding van dirigent Jan Gerrit Adema.

DE JONGE PHIL

De Jonge Phil (DJP) is een enthousiast orkest dat zich bij vele gelegenheden aan het Barneveldse publiek presenteert. DJP kan worden gezien als een beginnend philharmonisch orkest met veel nieuwe talenten voor de toekomst. Het orkest bestaat voor het grootste deel uit muzikanten die in opleiding zijn. De muzikanten leren in DJP om in een orkest te musiceren en worden hierbij begeleid door coaches uit het Barnevelds Philharmonisch Orkest. Hierbij maken ze kennis met alle facetten van het spelen in een modern harmonieorkest. De Jonge Phil vormt hiermee de brug tussen de opleidingen en het Barnevelds Philharmonisch Orkest.

Daarnaast heeft De Jonge Phil een zelfstandige functie binnen de vereniging. Regelmatig geeft het orkest concerten, zowel in Barneveld als daarbuiten. Het orkest mag hierbij op veel positieve reacties van het publiek rekenen. Regelmatig verzorgt De Jonge Phil een avondvullend themaconcert, waarbij regelmatig muzikale hoogtepunten worden bereikt. Het repertoire van De Jonge Phil is zeer breed: van popmuziek tot klassiek, van musical tot opera, alle genres worden gespeeld.

De Jonge Phil repeteert elke dinsdagavond en staat onder leiding van dirigent Twan Stekelenburg.

PHIL GOOD

Good (PG) is de nieuwste toevoeging aan het aanbod van orkesten binnen De Harmonie. Phil Good is een volwassenenorkest met als doel gezellig samen ontspannen muziek te maken. Sinds de oprichting in seizoen 2015/2016 groeide Phil Good in korte tijd uit tot een volwaardig harmonieorkest met bijna veertig leden. Naast gevorderden en veteranen zitten er in het orkest ook veel muzikanten die op latere leeftijd een instrument hebben opgepakt.

Net als de overige orkesten van De Harmonie heeft Phil Good een zelfstandige functie binnen de vereniging. Er worden jaarlijks een aantal concerten gegeven, maar de frequentie daarvan ligt iets lager dan bij de overige orkesten. Er is minstens zoveel aandacht voor het repeteren van de muziekstukken als voor sociale aspect van een orkest. Desondanks is de drive om mooie concerten neer te zetten groot. Het repertoire van Phil Good is zeer breed: van lichtklassiek tot popmuziek en van blues tot klezmer. Niet zelden aangedragen door de orkestleden zelf.

Phil Good repeteert op woensdagavond en staat onder leiding van dirigent Marius van Harn.

LEERLINGENENSEMBLE

In het Leerlingenensemble maken de leerlingen van de vereniging voor het eerst kennis met het spelen in een orkest. Zo snel mogelijk na de start van de muzieklessen wordt de leerling opgenomen in dit ensemble. Het ensemble bestaat uit tien tot vijftien leden die bezig zijn hun A-diploma te behalen. Centraal staat het leren om met verschillende instrumenten, verschillende partijen en verschillende mensen om te gaan. De ervaring die de leerling opdoet in dit orkest is essentieel voor zijn of haar verdere muzikale carrière binnen de vereniging. En daarnaast is het gewoon heel erg leuk om samen muziek te maken!

DE BARRE BLOAZERS

Boerenkapel De Barre Bloazers bestaat uit ruim twintig muzikanten. De kapel heeft een uitgebreid repertoire. Naast bekende marsen en polonaises maakt ook dansmuziek en populaire muziek van Nederlandse en buitenlandse bodem deel uit van het repertoire. De boerenkapel speelt bij verschillende gelegenheden. Tijdens het jaarlijks terugkerende festijn van de Oud Veluwse Markten in Barneveld speelt de kapel zes donderdagen achter elkaar in het centrum van Barneveld. Daarnaast is het gezelschap ook een graag geziene gast bij bedrijfsopeningen, bruiloften, jubilea en serenades.

De Barre Bloazers bin al ruum 45 joar een belangriek onderdeel van De Harmonie uut Barreveld.

De boerenkapel speelt standaard in traditioneel Veluwse kleding. Als het beter bij de gelegenheid past, kan hier uiteraard van worden afgeweken. Voor meer informatie en boekingen kun je contact opnemen met Reinier den Uijl, via barrebloazers@deharmoniebarneveld.nl.

GELEGENHEIDSENSEMBLES

Regelmatig worden wij gevraagd door bedrijven en instellingen gelegenheidsensembles te vormen. En dat doen we erg graag. Zo hebben we met een aantal slagwerkers een openingsact verzorgd voor een ondernemersavond in Barneveld, is er een klassiek ensemble, een brassband en een bigband te formeren door leden van De Harmonie.

Deze ensembles helpen De Harmonie met wat extra inkomsten, en zorgen bovendien dat de leden kunnen doen wat ze het liefste doen: samen muziek maken!