De Harmonie Barneveld

Samen met anderen met ontzettend veel plezier muziek maken! Dat is één van de belangrijkste aspecten van Muziekgezelschap De Harmonie Barneveld. Samen muziek maken en vooral ook samen gezelligheid creëren. Dit maakt de vereniging uniek en zorgt ervoor dat musiceren meer dan een hobby wordt.

Muziekgezelschap De Harmonie Barneveld is een veelzijdige en actieve vereniging. De vereniging heeft ongeveer 130 leden en biedt ruimte aan verschillende orkesten, waaronder het Barnevelds Philharmonisch Orkest, De Jonge Phil, Phil Good en boerenkapel De Barre Bloazers.

De verschillende orkesten geven meerdere concerten per jaar, waarbij het publiek altijd kan rekenen op een ontspannen avond uit met goede muziek. Wij heten u dan ook graag welkom bij één van onze uiteenlopende concerten.

Een rijke historie

Voor het ontstaan van De Harmonie moeten we terug naar het jaar 1879, waarin de Barneveldse Courant melding maakt dat “Barneveld wederom in het genot zou komen van een harmoniecorps”. Het orkest kreeg in eerste instantie de naam “Erica”, maar werd in 1910 veranderd in “Kunst Veredelt”.

Toen ook in Nederland de klassenverschillen groter werden startten enkele leden van “Kunst Veredelt” een aparte arbeidersvereniging, “De Volharding”. De beide verenigingen waren onafhankelijk van elkaar en vormden pas in 1952 weer één geheel: “De Harmonie”.

Het onderkomen is altijd onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van de vereniging. In de jaren ’70 opende de vereniging het eerste eigen verenigingsgebouw, en in 2007 werd op initiatief van De Harmonie begonnen met de bouw van het huidige Schaffelaartheater. De Harmonie heeft een eigen onderkomen in het gebouw gekregen en heeft met het Schaffelaartheater een buurman met een fantastische concertzaal.